Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Κατηγορίες παιχτών στο online Poker


Το online poker προσφέρει μία τρομερή δυνατότητα στους παίχτες του: το «φακέλωμα» των αντιπάλων. Δηλαδή την τήρηση σημειώσεων για τον τρόπο παιχνιδιού και τις
αντιδράσεις τους σε συγκεκριμένες καταστάσεις.
Όσοι παίχτες δεν τηρούν σημειώσεις χάνουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν προς όφελός τους τις συγκεκριμένες τάσεις των αντιπάλων τους να αντιδρούν με παρόμοιους τρόπους στις ίδιες περιστάσεις. Η ψυχολογία των αντιπάλων είναι κάτι αρκετά δύσκολο να αποκρυπτογραφηθεί μέσα από τις κινήσεις τους στα τραπέζια του online poker αφού δεν υπάρχει καμία οπτική επαφή με αυτούς.
(Επισημαίνεται ότι οι παρακάτω τύποι παιχτών που συναντώνται στα τραπέζια του online poker δεν αφορούν μόνον το γενικότερο στυλ παιχνιδιού τους που κυμαίνεται στους δύο κάθετους άξονες: επιθετικό-παθητικό παιχνίδι και αυστηρά-χαλαρά κριτήρια επιλογής φύλλων).
Έτσι στα τραπέζια του online poker συναντάμε συνήθως τους παρακάτω κυριότερους τύπους παιχτών:

1) Γρήγορος: Αυτός ο παίχτης έχει τη συνήθεια να παίζει γρήγορα με όλη την έννοια της λέξης. Είναι από τις πιο επικίνδυνες κατηγορίες αντιπάλων γιατί συνήθως καταφέρνει να επιβάλει το δικό του ρυθμό στο τραπέζι κι έτσι μετατρέπει το κλίμα του τραπεζιού κερδοφόρο γι’ αυτόν αφού μπορεί να παίζει γρήγορα καλύτερα από τους υπόλοιπους. Ποντάρει πάντα γρήγορα αμέσως μόλις έρθει η σειρά του και κάνει πολύ γρήγορα raise ή και reraise προσπαθώντας να επιδείξει μεγάλη ισχύ και με τα γερά του φύλλα και όταν μπλοφάρει. Το «αντίδοτο» για έναν τέτοιο παίχτη είναι να μην ανταποκριθούμε στο επιβλητικό του στυλ και να μην παρασυρθούμε από την τάση του για γρήγορο παιχνίδι. Χρειάζεται ήρεμη σκέψη κι υπομονή για να ζυγίσουμε την κατάσταση όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιους αντιπάλους. Η αργοπορία μας για κάποιες αποφάσεις μας απέναντί του είναι ικανή εκτός από το να του σπάσει το ρυθμό ακόμη και να τον εκνευρίσει και να τον οδηγήσει σε λάθη.

2) «Τυπικά» διαβασμένος: Είναι ο παίχτης που παίζει σύμφωνα με αυτά που έχει διαβάσει χωρίς να παρεκκλίνει καθόλου από τις απαιτήσεις για αρχικά φύλλα και στερεότυπες στρατηγικές που έχει μελετήσει. Είναι παίχτης που πιθανότατα βγάζει κάποια κέρδη σε τουρνουά, αλλά αν βρεθεί σε τραπέζια μετρητών με παίχτες που έχουν ικανότητες να «διαβάζουν» αντιπάλους και να κάνουν αναπάντεχες κινήσεις θα χάσει λίγα-λίγα όλα του τα λεφτά! Έχει ακρίβεια σε δύσκολους υπολογισμούς, όπου η σωστή απόφαση μοιάζει πολύ αμφίρροπο δίλημμα, αλλά δεν έχει την «αίσθηση» για τους αντιπάλους του που θα του επέτρεπε να κάνει κάποιες κερδοφόρες κινήσεις εκτός προγράμματος. Γενικά είναι προβλέψιμος κι είναι αρκετά απίθανο να του κάνει κάποιος μεγάλη ζημιά ή να πάθει μεγάλη ζημιά από άλλους.

3) Άπληστος: Είναι ο παίχτης που χαρακτηρίζεται από άκρως επιθετικές τάσεις αλλά είναι και σχετικά επιλεκτικός. Είναι ατρόμητος, δημιουργικός και δύσκολα μπορεί κανείς να εκτιμήσει τα φύλλα του αφού οι κινήσεις του δύσκολα αποκρυπτογραφούνται. Μπορεί να παίξει όλων των ειδών τα φύλλα με όλων των ειδών τους τρόπους ˙ μπορεί με γερά φύλλα να κάνει παγίδα κι άλλοτε να τα παίζει δυνατά, μπορεί άλλες φορές χωρίς φύλλο να μπλοφάρει ή και να το παίξει παθητικά. Είναι ένας παίχτης με σχετικά μεγάλες διακυμάνσεις της ποσότητας των μαρκών που έχει μπροστά του, επιτίθεται σε περισσότερα pots από το μέσο παίχτη και θέλει ιδιαίτερη προσοχή όταν τα βάλεις μαζί του. Του αρέσει να επιτίθεται σε flops με μικρά φύλλα που πιθανότατα δε βοηθάνε τους υπολοίπους ακόμη κι αν δεν έχει καλό φύλλο. Επίσης προσπαθεί να τρομάξει τους φαινομενικά αδύναμους παίχτες με check-raise μπλόφες. Επειδή ένας τέτοιος παίχτης παίζει πολλά φύλλα και μάλιστα αρκετά καλά, είναι αποδοτικό να τους παγιδεύει κανείς, γιατί η ίδια η απληστία τους θα τους κοστίσει όταν βρεθούνε κόντρα σε ένα δυνατό φύλλο.

4) «Αγνός»: Είναι ο παίχτης που παίζει πάρα πολύ προβλέψιμα ˙ παίζει τα φύλλα που κρατάει και μόνον αυτά. Είναι απλός στη σκέψη, ειλικρινής και ντόμπρος και δεν μπαίνει στον κόπο να σκεφτεί τι φύλλο έχουν οι αντίπαλοί του και να δράσει ανάλογα. Οι δράσεις του (bet, raise) σημαίνουν αυτό ακριβώς που είναι και δεν κρύβουν τίποτε παραπάνω. Η ισχυρότερη κίνηση που διαθέτει είναι το check-raise. Ενέργειες όπως μια check-raise μπλόφα είναι εκτός του ρεπερτορίου του.

5) «Συνεσταλμένος»: Είναι ο παίχτης που παίζει παθητικά κι αδύναμα κι είναι απίθανο να κάνει απροσδόκητες και ισχυρές κινήσεις από φόβο μήπως αιφνιδιαστεί από εκεί που δεν το περιμένει. Αυτός ο παίχτης δεν παίζει για να κερδίσει, παίζει απλά για να μη χάσει. Οπότε, τέτοιους παίχτες συναντάμε συχνά στα μεσαία στάδια τουρνουά πολλών τραπεζιών (Multi Table Tournaments) αλλά πολύ σπάνια σε κάποιο τελικό τραπέζι. Συμφέρει κανείς να επιτίθεται σε flops για τα οποία ένας «συνεσταλμένος» παίχτης δεν έχει δείξει τάσεις διεκδίκησης ˙ δε θ’ ανταπαντήσει αν δεν έχει κάποιο γερό φύλλο.

6) Επιδειξιομανής: Είναι ο παίχτης που θέλει οπωσδήποτε να αισθάνεται καλά γι το παιχνίδι που κάνει, άσχετα αν παίζει καλό πόκερ ή όχι. Τους αρέσει να δείχνουν με χαρακτηριστική υπερηφάνεια τις μπλόφες τους που πέρασαν, καθώς και τα φοβερά δύσκολα πάσο που έκαναν κόντρα σε ένα ισχυρότερο φύλλο από το δικό τους. Αυτοί οι παίχτες έχουν προβλήματα με το «εγώ» τους. Έχουν συνεχώς την ανάγκη εξωτερικής επιβεβαίωσης για το παιχνίδι τους, με αποτέλεσμα να δείχνουν πολλά φύλλα στους αντιπάλους τους για να την επιτύχουν. Ως αποτέλεσμα, όμως, προδίδουν πάρα πολλές πληροφορίες για τις στρατηγικές και το γενικότερο τρόπο παιχνιδιού τους. Η αντιμετώπιση τέτοιων παιχτών είναι σχετικά απλή: μην τους στερείτε τη χαρά της αυτοεπίδειξης και θα μείνουν τόσο πολύ στο τραπέζι ώστε να τους πάρετε πολλά χρήματα όταν πια θα έχουν προδώσει εντελώς το στυλ παιχνιδιού τους.

7) Ευερέθιστος: Είναι ο παίχτης που πρωταγωνιστεί στα chat boxes των τραπεζιών online. Είναι μια ιδιάζουσα παραλλαγή των επιδειξιομανών παιχτών που τους αρέσει να νιώθουν ικανοποίηση για τον τρόπο παιχνιδιού τους γράφοντάς σου πόσο χάλια είναι το δικό σου παιχνίδι. Ένας παίχτης που φαίνεται να ξεσπάει την οργή του στο chat box μετά από την απώλεια ενός μεγάλου pot, (πράγμα που πολύ σπάνια είναι «θέατρο») υποδηλώνει πιθανή κατάσταση tilt (εκτός ελέγχου) κι είναι επιρρεπής να χάσει μεγάλα ποσά μόλις αυτό συμβεί.

8) «Απερίσκεπτος»: Είναι ο παίχτης που κάνει call σε πάρα πολλές περιπτώσεις, είτε τον συμφέρει είτε όχι, αγνοώντας παντελώς την απόδοση του pot (pot odds). Είναι επιρρεπής στο να μπλέκει σε pots με το χειρότερο φύλλο και να κυνηγάει το θαύμα μέχρι το river. Είναι γενικά χαλαρός στις απαιτήσεις του για αρχικά φύλλα και δε θα κάνει preflop raise παρά μόνο με πολύ ισχυρά φύλλα, παρ’ ό,τι κάνει call preflop σε raise άλλων παιχτών με πολύ μέτρια φύλλα. Του αρέσει γενικά να βλέπει πολλά flops σχεδόν με οτιδήποτε. Το πάσο και το raise είναι γενικά πολύ σπάνιες κινήσεις στο ρεπερτόριό του και προτιμά κυρίως να στήνει παγίδες με γερά φύλλα από το να μπλοφάρει χωρίς φύλλο. Γενικά συμφέρει να ποντάρει κανείς κόντρα σε έναν τέτοιο αντίπαλο για να δει πού βρίσκεται το φύλλο του γιατί αποκλείεται να λάβει σαν απάντηση μία μπλόφα με raise. Απ’ την άλλη δεν μπορούμε να μπλοφάρουμε εντελώς χωρίς φύλλο τον απερίσκεπτο παίχτη, γιατί είναι ικανός να κάνει call ακόμη και με το μικρότερο δυνατό ζεύγος. Η παθητικότητά τους τούς καθιστά κατάλληλους αντιπάλους για να παίζουμε φύλλα συνεχόμενα ή/και ομόχρωμα, γιατί έχουν την τάση να δίνουν φύλλα «τζάμπα» πολλές φορές μέχρι και το river και να κυνηγήσουμε έτσι ανώδυνα πιθανή σειρά ή/και χρώμα.

Πέρα από αυτές τις κύριες κατηγορίες παιχτών στα τραπέζια του online poker φυσικά υπάρχουν και συνδυασμοί αυτών, πχ γρήγοροι-άπληστοι παίχτες, συνεσταλμένοι-αγνοί, άπληστοι-ευερέθιστοι κλπ. Εκμεταλλευτείτε την ικανότητα που σας δίνεται με τις σημειώσεις παιχτών κι αποθηκεύστε τα δεδομένα που συλλέγετε για τους αντιπάλους σας. Είναι πολύ πιθανό να χρειαστούν ορισμένες προσαρμογές στην πορεία, εφόσον παρατηρήσετε κάποιες κινήσεις που δε συμφωνούν απόλυτα με τις υπάρχουσες σημειώσεις. Τότε διορθώστε τες και κάντε προσθήκες όπου χρειάζεται, ώστε να ξέρετε πώς να αντιμετωπίσετε αυτούς τους αντιπάλους σας την επόμενη φορά που θα βρεθείτε αντιμέτωποι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου