Δευτέρα 2 Ιουλίου 2012

Κι όμως το στρες κάνει καλό στην υγεία


«Κι όμως το στρες είναι ευεργετικό για την υγεία του ανθρώπου, επειδή του δίνει την απαραίτητη
ενέργεια που χρειάζεται για να ζήσει» επιμένει ο καθηγητής Jacob Teitelbaum, ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ινομυαλγίας των ΗΠΑ και συγγραφέας του «Αληθινή Αιτία, Αληθινή θεραπεία».
 
1. Στρες κατά της...γρίπης
Αν αισθάνεστε ότι σας πιέζει ο χρόνος, ο οργανισμός πιθανότατα θα εργαστεί «υπερωρία» για να τα βγάλει πέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή η ποσότητα του στρες που παράγεται βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να αντιμετωπίσει τους ιούς και τα βακτήρια, αφού το ρυθμιζόμενο άγχος των επινεφριδίων είναι αυτό που ισορροπεί την ανοσία. «Τα επινεφρίδια βοηθούν στην έκκριση κορτιζόλης, μίας αντιφλεγμονώδους ορμόνης που ανταποκρίνεται είτε σε φυσικό είτε σε συναισθηματικό επίπεδο, προκειμένου ο οργανισμός να μπορέσει να αξιοποιήσει τα ενεργειακά του αποθέματα και να αντισταθεί στις μολύνσεις» υποστηρίζει ο Dr. Teitelbaum.

2. Για γρήγορη ανάρρωση
Μία χειρουργική επέμβαση δημιουργεί αναμφίβολα αγωνία και στρες. Αλλά αυτό το σύντομο άγχος του χειρουργείου μπορεί να δράσει υπέρ του ασθενή στην διαδικασία επούλωσης. «Οι βιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αυτής της σύντομης αγωνίας, είναι στην ουσία ο τρόπος του εγκεφάλου να προετοιμάσει το σώμα για το «σοκ» που θα υποστεί από την επέμβαση» διευκρινίζει ο καθηγητής Firdaus Dhabhar, διευθυντής έρευνας στον τομέα «Στρες και υγεία» του Πανεπιστημιακού Κέντρου του Stanford.

Έρευνα που έγινε σε δείγμα αίματος 57 ασθενών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εγχείρηση στο γόνατο, έδειξε ότι οι ασθενείς των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα αντέδρασε στο στρες του χειρουργείου με την κινητοποίηση και την αναδιανομή μεγάλης ποσότητας παθογόνων κυττάρων καταπολέμησης, ανάρρωσαν πλήρως και πολύ γρήγορα. «Το οξύ ψυχολογικό στρες μπορεί να χρησιμεύσει ως ένα αμυντικό ή προπαρασκευαστικό «κάλεσμα στα όπλα», σύμφωνα με τον καθηγητή Dr. Dhabhar.
 
3. Το στρες μας φέρνει πιο κοντά
Έστω κι αν δεν είστε ο τύπος που «αγκαλιάζει» το άγχος, το βραχυπρόθεσμο στρες, έχει αποδειχτεί ότι ενισχύει τα επίπεδα της ωκυτοκίνης, γνωστής και ως ορμόνη της «αγάπης», σύμφωνα με την καθηγήτρια Kathleen Hall, ιδρυτικό μέλος του «The Stress Institute» και του δικτύου «The Mindful Living». Η ορμόνη αυτή στην ουσία αναστέλλει την παραγωγή των ορμονών του στρες όπως η αδρεναλίνη και μειώνει την αρτηριακή πίεση με τη διαστολή των αρτηριών για να βοηθήσει το σώμα να αμβλύνει τις πιο αρνητικές επιπτώσεις του άγχους.

4. Αγχωθείτε για να θυμηθείτε
Σίγουρα έχετε βρεθείτε σε καταστάσεις αγχωτικές όπου το μυαλό σας λειτουργεί με απίστευτη αντίληψη. Αυτό ακριβώς είναι η έκκριση ορμονών στον προμετωπιαίο φλοιό, δηλαδή το μέρος εκείνο του εγκεφάλου που ελέγχει τη νόηση και το συναίσθημα. Με τον τρόπο αυτό η μνήμη ασκείται περισσότερο και ο οργανισμός χρησιμοποιεί το μέρος εκείνο (του εγκεφάλου) το οποίο επιλύει προβλήματα και επεξεργάζεται αισθητηριακές πληροφορίες.

Και ενώ το χρόνιο στρες σύμφωνα με ορισμένες έρευνες «ευθύνεται» για την ανάπτυξη των πλακών εκείνων που προκαλούν τη νόσο Αλτσχάιμερ, αντίθετα το βραχυπρόθεσμο στρες έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ανάκληση πληροφοριών.
 
5. Στρες κατά του καρκίνου
Αν και το χρόνιο στρες φαίνεται πως καταπιέζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού και οδηγεί σε ασθένειες, το βραχυπρόθεσμο ενδέχεται να συμβάλει στην καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος. Μία έρευνα που έγινε στο Κέντρο «Brain, Behavior and Immunity» των ΗΠΑ, έδειξε ότι όταν τα ποντίκια εκτίθενται σε καρκινογόνο υπεριώδη ακτινοβολία για 10 εβδομάδες, εκείνα που είχαν προηγουμένως υποβληθεί σε συνθήκες στρες, ανέπτυξαν λιγότερους όγκους από τα υπόλοιπα.
Μία εξήγηση είναι ότι πιθανόν το άγχος ενεργοποίησε τα ποντίκια να εκκρίνουν ενεργά γονίδια του ανοσοποιητικού τους συστήματος και στη συνέχεια να «κατευθύνουν» τα περισσότερα άνοσα κύτταρα στους όγκους ώστε να συμβάλλουν στην καταστολή της ανάπτυξης τους.
6. Το άγχος δυναμώνει τον άνθρωπο
Είτε το άγχος οφείλεται στην απώλεια εργασίας είτε σε προβλήματα στο γάμο, το σίγουρο είναι ότι αυτά τα συναισθήματα αλλάζουν την ψυχοσύνθεση του ανθρώπου. Όταν αρκετοί ψυχολόγοι πρόσφατα, ρώτησαν σχεδόν 2.400 άτομα για ανεπιθύμητες καταστάσεις που τους έχουν συμβεί στη ζωή τους, από διαζύγιο μέχρι απώλεια αγαπημένου προσώπου, ανακάλυψαν ότι εκείνοι οι οποίοι είχαν την εμπειρία κάποιας κακοτυχίας ήταν στην ουσία περισσότερο προσαρμοσμένοι στην πραγματικότητα από εκείνους που είχαν σταθεί πιο τυχεροί. Τελικά ίσως οι δυσκολίες να κάνουν τον άνθρωπο πιο ανθεκτικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου