Σε ένα ολοκληρωμένο πακέτο ρυθμίσεων «ανακούφισης» για τους δανειολήπτες, προσανατολίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών.
Στόχος του υπουργείου και των τραπεζικών ιδρυμάτων είναι η «ελάφρυνση» των καταναλωτών μίας σειράς πιστωτικών προϊόντων, ώστε αφενός να δοθεί μία «ανάσα» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αφετέρου να αποκατασταθεί η ομαλότητα στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων, καθώς αυτή τη στιγμή αξιοπρόσεκτος αριθμός δανείων δεν εξυπηρετείται με λειτουργικό τρόπο.
Ειδικότερα, η επιδίωξη αφορά στη διαμόρφωση της μηνιαίας δόσης σε επίπεδα που να μην ξεπερνούν το 30% του εισοδήματος του δανειολήπτη, δεδομένο που θα προκύψει από την αύξηση του ανώτατου ορίου της χρονικής περιόδου αποπληρωμής των δανείων.
Βάσει της πληροφόρησης που επικαλούνται «Τα Νέα», τα αρμόδια επιτελεία της κυβέρνησης επεξεργάζονται ένα σχέδιο, κατόπιν συνεννόησης με την τρόικα, που θα βασίζεται στους ακόλουθους άξονες:
1) Η σχεδιαζόμενη ρύθμιση θα αναφέρεται όχι μόνο σε στεγαστικά δάνεια, αλλά και σε σειρά άλλων, όπως τα επιχειρηματικά λ.χ.
2) Η «ελάφρυνση» θα προκύψει από την αύξηση του ανώτατου ορίου της περιόδου αποπληρωμής από τα 40 χρόνια που ισχύουν σήμερα για τα στεγαστικά δάνεια, στα 50 ή, υπό προϋποθέσεις, και σε περισσότερα. Η σχετική πληροφόρηση θέλει να έχουν πέσει στο τραπέζι μέχρι και τα… 99 χρόνια.
3) Θα υπάρξει μέριμνα ώστε οι όροι για την ένταξη των δανειοληπτών στη ρύθμιση ώστε να είναι αντικειμενικοί. Δικαίωμα υπαγωγής θα θεμελιώνουν αρχικά οι συνεπείς δανειολήπτες, οι οποίοι για λόγους αντικειμενικού χαρακτήρα (μειώσεις απολαβών, απόλυση κλπ) τείνουν να μετατραπούν σε ασυνεπείς.
4) Υπάρχει πρόνοια για τροποποίηση του «νόμου Κατσέλη» για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με σκοπό να είναι δυνατή η υπαγωγή στις ρυθμίσεις του ακόμη και των ελεύθερων επαγγελματιών.
5) Σχεδιάζεται η προώθηση λύσης για τους επαγγελματίες που έχουν ενταχθεί στη λίστα του Τειρεσία λόγω των δυσμενών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την ύφεση. Ως εκ τούτου, υπάρχει η σκέψη να υπάρξει δυνατότητα να εκδίδεται μπλοκ επιταγών, καθώς και οι επαγγελματίες να έχουν ανοιχτή γραμμή χρηματοδότησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου