Αν χαμογελάσετε στον προϊστάμενο σας και εκείνος σας ανταποδώσει το χαμόγελο θα πρέπει να αρχίσετε να ανησυχείτε γιατί αυτό σημαίνει ότι δεν τρέφει ιδιαίτερη εκτίμηση για εσάς. Αυτό
υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές που πραγματοποίησαν μια μελέτη σχετικά με το πότε και σε ποιους χαμογελάμε.
Τα «είδη» του χαμόγελου
Ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι νιώθουν πως διαθέτουν κάποιου είδους ισχύ ανταποδίδουν - ή, όπως αναφέρουν οι ερευνητές, «μιμούνται» - το χαμόγελο που δέχονται από άτομα τα οποία θεωρούν κατώτερά τους.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα άτομα αυτά έχουν αντίστροφη συμπεριφορά όταν το άτομο που θα τους χαμογελάσει θεωρούν ότι είναι «ανώτερό» τους. Αν δηλαδή τους χαμογελάσει κάποιο «ανώτερο» άτομο εκείνοι δεν ανταποδίδουν το χαμόγελο. Οσον αφορά τα άτομα που δεν αισθάνονται ότι διαθέτουν κάποια ιδιαίτερη ισχύ, οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν κάνουν διακρίσεις και ανταποδίδουν το χαμόγελο σε όποιον τους χαμογελάσει.
Η μίμηση
«Η μίμηση της συμπεριφοράς άλλων ατόμων είναι ένας σημαντικός μηχανισμός ανάπτυξης δεσμών μέσα σε ομάδες ανθρώπων. Εχει αποδειχτεί ότι η μίμηση βοηθά στο χτίσιμο σχέσεων και όπως φαίνεται η ισχύ και η θέση επηρεάζει υποσυνείδητα το πώς χρησιμοποιεί κάποιος αυτή τη στρατηγική. Η ισχύς σχετίζεται με την αίσθηση που έχει κάποιος για το πώς μπορεί να ελέγξει τους άλλους και είναι μια εσωτερική διεργασία. Αντίθετα η θέση (status) που έχει κάποιος είναι ένα γνώρισμα που καθορίζεται από εξωτερικά χαρακτηριστικά και έχει να κάνει περισσότερο με την κοινωνική ιεραρχία» αναφέρει ο Εβαν Καρ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Τα πειράματα
Για να διαπιστώσουν το πώς η μίμηση επηρεάζεται από την ισχύ και το status οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε 55 άτομα. Οι εθελοντές κλήθηκαν πριν ξεκινήσουν τα πειράματα να γράψουν ένα κείμενο στο οποίο θα έπρεπε να κατατάξουν το επίπεδο της ισχύος και του status που πίστευαν ότι διέθεταν.
Στη συνέχεια οι εθελοντές κλήθηκαν να δουν βίντεο στα οποία εμφανίζονταν άτομα υψηλού status (επιχειρηματίες – γιατροί κ.α) και άτομα χαμηλότερου status (σερβιτόροι, εργάτες καθαριότητας κ.α). Οι συμμετέχοντες στα βίντεο ήταν άλλοτε χαρούμενοι και άλλοτε εκνευρισμένοι.
Οι ερευνητές μελετούσαν τις αντιδράσεις και τις εκφράσεις του προσώπου των εθελοντών καθώς παρακολουθούσαν τα βίντεο. Χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται ηλεκτρομυογραφία προσώπου προκειμένου να καταγράψουν τη δραστηριότητα δύο μυών του προσώπου: του μείζονος ζυγωματικού μυός (αποκαλούμενου και ως 'χαμογελαστού' μυός που ανασηκώνει τα άκρα του στόματος) καθώς και του επισκύνιου μυός των βλεφάρων (ή 'συνοφρυωμένου' μυός). Διαπίστωσαν ότι όσον αφορά το χαμόγελο η μίμηση σχετιζόταν με το status. «Εάν κάποιος δει τον πρόεδρο της εταιρείας να του χαμογελά αλλά ο ίδιος αισθάνεται ισχυρός, νιώθει λιγότερη ανάγκη να ανταποδώσει το χαμόγελο. Οταν κάποιος δεν αισθάνεται όμως ισχυρός ανταποδίδει χαμόγελα σε όλους, ασχέτως του status τους. Είναι μια απόκριση υπακοής των ανθρώπων που αισθάνονται ανίσχυροι προς τα άτομα με τα οποία αλληλεπιδρούν» εξηγεί ο δρ Καρ.
Η μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Εταιρείας Νευροεπιστημών των ΗΠΑ που διεξάγεται αυτές τις μέρες στη Νέα Ορλεάνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου