Οσο δύσκολο φαντάζει σε πολλούς Ευρωπαίους να χρησιμοποιούν ξυλάκια όπως οι Κινέζοι για να
φάνε το φαγητό τους, άλλο τόσο δύσκολο φαίνεται σε κάποιους Κινέζους να φάνε το ρύζι, μαγειρεμένο με ένα τρόπο πρωτόγνωρο γι' αυτούς. Ακόμα πιο δύσκολο βέβαια είναι να φάνε πίτα γύρο... χωρίς να λερωθούν.
Αυτό αποδεικνύει η εμπειρία τριών Ελλήνων οι οποίοι έμαθαν στους κατοίκους της πόλης Σιαμέν της Νοτιοδυτικής Κίνας τι σημαίνει στα Ελληνικά γύρος, πίτα, γεμιστή πιπεριά με ρύζι και... κοτόσουπα. Ο λόγος για τους Θωμά Καραβασίλη, Βασίλη Μπαμπάολο και Ιωάννη Φυντανίδη, τους ιδιοκτήτες εστιατορίων Golden Olives (σ.σ. χρυσές ελιές) οι οποίοι, καθώς τα πράγματα στην Ευρώπη γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα, είχαν την ιδέα να μεταφέρουν στην Κίνα ένα σημαντικό κομμάτι της μεσογειακής κουλτούρας, το φαγητό, ανοίγοντας δύο καταστήματα στη Σιαμέν της επαρχίας Φουτζιάν, μιας πόλης τουλάχιστον 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων.
Οπως ανέφεραν οι ίδιοι στο «Εθνος της Κυριακής», οι κάτοικοι της πόλης ήδη έχουν αρχίσει να δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά προϊόντα και για τους παράξενους (για τα μάτια τους) τρόπους μαγειρέματος του ρυζιού (γεμιστά), αλλά και του κρέατος.
Το κατάστημα που λειτουργεί στο 400.000 τετραγωνικών μέτρων εμπορικό κέντρο της Σιαμέν, Wanda Plaza, μιας από τις πιο δυναμικές αλυσίδες shopping center της Ασίας, έχει καθημερινά περίπου 550-600 πελάτες. Μάλιστα, καθώς τα νέα απλώνονται στην πόλη, ολοένα και περισσότεροι πελάτες σπεύδουν να δοκιμάσουν το βασικό πιάτο του καταστήματος, τον γύρο με πίτα, αλλά και τα γεμιστά, τα οποία πωλούνται στους πελάτες αντί για πατάτες τηγανητές.
Βέβαια συνήθως οι καινούργιοι πελάτες που δεν είναι εξοικειωμένοι με τον τρόπο κατανάλωσης του εδέσματος, αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες στο να χειριστούν το σουβλάκι όπως πρέπει με αποτέλεσμα κάποιοι να λερώνονται από τις διάφορες σος, μουστάρδες, κέτσαπ, κάποιοι άλλοι να ζητούν πιρούνι, άλλοι τσοπ στικς (τα περίφημα ξυλάκια) και άλλοι να το στριφογυρίζουν προσπαθώντας να εντοπίσουν το κατάλληλο σημείο για να ξεκινήσουν να τρώνε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου