Η νέου τύπου διατροφική συμπεριφορά για τη βελτίωση της υγείας
Δεν πρόκειται για μία νέα δίαιτα, αλλά για μία αντί-δίαιτα! Το «φαγητό με συνείδηση» (mindfulness eating), ουσιαστικά, έχει να κάνει με την πραγματική εμπειρία της έντασης της γεύσης της τροφής, ιδίως της απόλαυσής της.
Το πιο σημαντικό ίσως πρόβλημα, ως προς τη διατροφή, στις μέρες μας, είναι ότι δεν έχουμε συνείδηση όταν τρώμε.
Μπορείτε να δοκιμάσετε να καταναλώσετε ένα τσίζμπεργκερ με συνείδηση, εάν το επιθυμείτε. Έτσι, απολαμβάνοντας το περισσότερο μπορεί να αποφασίσετε στο μέσο της μερίδας σας, ότι φάγατε ήδη αρκετά και το σώμα σας δεν χρειάζεται παραπάνω. Ή ότι αυτό που χρειάζεται πραγματικά είναι λίγη σαλάτα…
Το ενσυνείδητο φαγητό, όπως ονομάζεται πλέον η νέα διατροφική αυτή συμπεριφορά, έχει την ισχυρή ικανότητα να μετασχηματίσει τη σχέση των ανθρώπων με τα τρόφιμα και τη διατροφή, να βελτιώσει τη γενική υγεία, την εικόνα του σώματος, τις σχέσεις των ανθρώπων και την αυτοεκτίμηση.
Πώς επιτυγχάνεται;
Το να τρώμε με συνείδηση περιλαμβάνει πολλά στοιχεία, όπως:
- Μαθαίνουμε να κάνουμε σωστές επιλογές στην αρχή ενός γεύματος με κριτήριο την πραγματική πείνα.
- Μαθαίνουμε να προσδιορίζουμε τα προσωπικά εξωτερικά ερεθίσματα που μας οδηγούν αυτόματα στην τροφή χωρίς να πεινάμε όπως π.χ. τα συναισθήματα (χαράς, στεναχώριας, άγχους) ή τις κοινωνικές πιέσεις.
- Όταν τρώμε «ζυγίζουμε» τις αποφάσεις μας βάσει της ποιότητας έναντι της ποσότητας.
- Εκτιμούμε και απολαμβάνουμε τόσο τη θρεπτική αξία των τροφίμων, όσο και την ικανοποίηση των αισθήσεων που μας προσφέρουν.
Πώς μπορεί να γίνει πράξη και τρόπος ζωής;
Με απλά βήματα και πολλή εκπαίδευση! Μερικά από τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε, πριν, κατά τη διάρκεια και τελειώνοντας το γεύμα ώστε να έχουμε πιο συνειδητή σχέση με το φαγητό μας είναι τα εξής:
- Πριν ξεκινήσετε το φαγητό αναγνωρίστε εάν είστε πραγματικά πεινασμένοι. Εάν δεν είστε πεινασμένοι, δεν θα έχετε πραγματικό ενδιαφέρον για το γεύμα ή το τρόφιμο που έχετε μπροστά σας.
- Μην περιμένετε να φάτε μέχρι να είστε πολύ πεινασμένοι. Ένα από τα κλειδιά για την συνειδητή διατροφή είναι να διατηρείτε το σώμα σας επαρκώς τροφοδοτημένο, καθώς η υπερβολική πείνα, αυξάνει την πιθανότητα για υπερφαγία.
- Αποφασίστε από πριν πόσο πλήρεις θέλετε να νιώσετε στο τέλος του γεύματος. Όταν ξεκινάτε το γεύμα σας έχοντας στο νου σας, ότι θέλετε νιώθετε καλά με το σώμα σας στο τέλος του γεύματος και όχι π.χ. φουσκωμένοι, είναι λιγότερο πιθανό να συνεχίσετε να τρώτε μέχρι να τελειώσει όλο το πιάτο σας.
- Επιλέξτε τρόφιμα που θα ικανοποιήσουν τόσο το σώμα σας όσο και τις αισθήσεις σας. Η κοινωνία μας είναι τόσο παθιασμένη με τη σωστή διατροφή που τρώμε μερικές φορές πράγματα που δεν θέλουμε καν. Ωστόσο, η ικανοποίηση δεν προέρχεται μόνο από την πληρότητα, αλλά και από την απόλαυση των γεύσεων, χωρίς ενοχές.
Το αίσθημα ενοχής για την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων, προκαλεί στην πραγματικότητα υπερκατανάλωση τροφής και όχι λιγότερη ποσότητα αυτής.
- Τρώτε χωρίς αντιπερισπασμούς όπως η τηλεόραση ή ο υπολογιστής.
- Μην τρώτε στο πόδι! Καθίστε για να φάτε το φαγητό σας.
- Απολαύστε το άρωμα και την εμφάνιση του φαγητού σας. Παρατηρήστε τα χρώματα, υφές και μυρωδιές των τροφίμων και φανταστείτε τη γεύση τους.
- Αποφασίστε ποια τρόφιμα φαίνονται πιο νόστιμα και ξεκινήστε από αυτά. Εάν κρατήσετε το καλύτερο για το τέλος, μπορεί να θελήσετε μεγαλύτερη ποσότητα ακόμα κι αν είστε πλήρεις.
Προωθήστε το πιάτο σας προς τα εμπρός ή να σηκωθείτε από το τραπέζι αμέσως μόλις αισθανθείτε χορτασμένοι και όχι φουσκωμένοι.
Το ενσυνείδητο φαγητό περιλαμβάνει μικρές και έξυπνες λύσεις, τις οποίες είναι σημαντικό να δουλεύουμε κάθε φορά που τρώμε μέχρι να καταφέρουμε να της υλοποιήσουμε 100%.
Με άλλα λόγια το ενσυνείδητο φαγητό απαιτεί από τον καθένα μας ένα είδους εκπαίδευσης, ώστε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε ως προς το φαγητό…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου