Όσο φλογερός και αν είναι ένας έρωτας δεν αρκεί για να «κάψει» τα περιττά κιλά, υποστηρίζουν
αμερικανοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ.
Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας με επικεφαλής τον δρα Ντέιβιντ Αλισον, αποφάσισαν να διαλευκάνουν επτά «μύθους» που σχετίζονταν με συγκεκριμένες δραστηριότητες και τακτικές και την επίδρασή τους στη διαδικασία της απώλειας σωματικού βάρους.
Ανάμεσα σε αυτούς, συμπεριλαμβάνονταν πεποιθήσεις που σχετίζονταν με την παράλειψη του πρωινού και το τσιμπολόγημα, με τη μακροπρόθεσμη διατήρηση του βάρους μετά από απότομη απώλεια κιλών, με τα σχολικά μαθήματα φυσικής αγωγής και το αν αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας και με τη… «σεξάσκηση», το κατά πόσο δηλαδή το σεξ «καίει» επαρκείς θερμίδες για την απώλεια σωματικού βάρους.
Καταρρίπτοντας τους μύθους
Όπως εξηγούν οι ερευνητές με δημοσίευσή τους στη διαδικτυακή έκδοση της επιθεώρησης «New England Journal of Medicine», προχώρησαν σε μετά-ανάλυση προηγούμενων μελετών ώστε να διαπιστώσουν τι από όλα αυτά ισχύει.
Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι στην περίπτωση του σεξ, τα περισσότερα ευρήματα έκαναν λόγο για μια μέση συνεύρεση (απογοητευτικής) διάρκειας έξι λεπτών και ενεργειακής απαίτησης μόλις 21 θερμίδων (kcal)
Ως προς το πρωινό ή τα τσιμπολογήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας και τη συσσώρευση παραπανίσιων κιλών, σημαντικό ρόλο φάνηκε να παίζει το αν κάποιος είχε συνηθίσει να τρώει πρωινό εξ αρχής ή όχι. Μεγάλες μελέτες ωστόσο, υπογράμμιζαν ότι η επίδραση των επιπλέον σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, ήταν καταστροφική ως προς την συσσώρευση παραπανίσιων κιλών.
Είδαν ακόμη ότι η ταχύτητα της απώλειας βάρους δεν φάνηκε να παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο ως προς τη διατήρηση του αποτελέσματος. Από μελέτες φάνηκε ότι πολλοί από εκείνους που είχαν καταφέρει να διώξουν γρήγορα τα περιττά τους κιλά τα είχαν κρατήσει μακριά για περισσότερο καιρό συγκριτικά με άλλους που είχαν χάσει με πιο αργούς ρυθμούς.
Τα μαθήματα φυσικής αγωγής πάλι, φάνηκαν ανεπαρκή καθώς σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία δεν είχαν ούτε την απαραίτητη χρονική διάρκεια, αλλά ούτε την απαιτούμενη ένταση ώστε να οδηγήσουν τα παιδιά σε απώλεια βάρους.
Η «αλήθεια» ισχύει;
Πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν με μεγάλη επιφύλαξη πάντως τις τοποθετήσεις των επιστημόνων, ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS ότι κάποιοι από τους ερευνητές έλαβαν χρηματοδότηση από τις εταιρείες Coca-Cola και McDonald’s όπως και τις φαρμακευτικές Vivus και Arena Pharmaceuticals.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου