Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Δεν υπάρχουν πια παιδιά...


Η ΑΘΩΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΧΑΘΕΙ, ΚΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΟΥΝΤΑΙ, ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ, ΛΙΜΟΚΤΟΝΟΥΝ



Της ΛΗΔΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Τα μεγαλύτερα θύματα του εμφυλίου πολέμου είναι τα παιδιά της Συρίας, που βλέπουν τις ζωές τους να διαλύονται και βρίσκονται συνεχώς αντιμέτωπα με τη βία, την πείνα και τις ασθένειες, καταγγέλλει σε έκθεσή της η οργάνωση Save the children (Σώστε τα παιδιά), κάνοντας λόγο για δύο εκατομμύρια «ξεχασμένα θύματα».

Τα παιδιά της Συρίας πυροβολούνται, βασανίζονται, βιάζονται, λιμοκτονούν, βλέπουν τους δικούς τους ανθρώπους να πεθαίνουν. Στρατολογούνται με τη βία, και από τις κυβερνητικές δυνάμεις και από τους αντάρτες, και χρησιμοποιούνται «ως αγγελιαφόροι, φρουροί, πληροφοριοδότες και μαχητές».

«Για πολλά παιδιά και για τις οικογένειές τους η στρατολόγηση αποτελεί πηγή περηφάνιας», λέει η οργάνωση, «όμως το γεγονός είναι ότι τα παιδιά εξαναγκάζονται να παίρνουν μέρος σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, και σε ορισμένες περιπτώσεις μικρά παιδιά, ακόμη και 8 ετών, χρησιμοποιούνται ως ανθρώπινες ασπίδες».

Χιλιάδες άλλα, που γλιτώνουν τη στρατολόγηση, είναι εκτεθειμένα στους όλμους και στις ρουκέτες που πέφτουν αδιακρίτως, ενώ όσα έχουν χάσει την οικογένειά τους και έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ζουν σε πάρκα, αχυρώνες, ακόμη και σε σπηλιές. Αγωνίζονται να εξασφαλίσουν το καθημερινό τους φαγητό, ενώ δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα ή περίθαλψη εάν τραυματιστούν.

«Για εκατομμύρια παιδιά της Συρίας, η αθωότητα της παιδικής ηλικίας έχει αντικατασταθεί από τη σκληρή πραγματικότητα του αγώνα για την επιβίωση εν μέσω πολέμου», τονίζει η Save the children, προσθέτοντας ότι «δύο εκατομμύρια εγκλωβισμένα παιδιά βρίσκονται σε μόνιμο κίνδυνο, αντιμέτωπα με τον υποσιτισμό, τις ασθένειες, τον ψυχολογικό τραυματισμό». Η έκθεση αυτή έρχεται μία μέρα μετά την έκθεση της Unicef που προειδοποιεί ότι περισσότερα από δύο εκατομμύρια παιδιά στη Συρία κινδυνεύουν να αποτελέσουν «μια χαμένη γενιά». Στον αριθμό αυτό πρέπει να προστεθούν και εκείνα που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό. Ο ΟΗΕ εκτιμά πως οι μισοί Σύροι πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες, που έχουν φτάσει το ένα εκατομμύριο, είναι παιδιά.

Διχογνωμίες

Εν τω μεταξύ οι αιματηρές μάχες συνεχίζονται, ενώ η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αποφασίσει πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κρίση. Μία μέρα μετά τη δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον ότι η χώρα του θα ήθελε να χαλαρώσει το ευρωπαϊκό εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Συρία προκειμένου να στείλει όπλα στους αντάρτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών διεμήνυσε από το Λονδίνο -όπου συναντήθηκε με το Βρετανό ομόλογό του- ότι η αποστολή όπλων στη συριακή αντιπολίτευση θα συνιστούσε «παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας».

Χθες, και ενώ οι σφοδρές συγκρούσεις σε μια περιοχή ανάμεσα στη Δαμασκό και τα Υψίπεδα του Γκολάν σηματοδοτούν πιθανότατα τη δημιουργία ενός νέου μετώπου, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Κάθριν Αστον, ανακοίνωσε το θάνατο ενός πολιτικού συμβούλου της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας στη Συρία.

(Πηγές: Ασ. Πρες - Γαλλικό - Ρόιτερ - ΑΠΕ)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου