Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Πώς να προστατευτείτε από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα καταγράφεται θάνατος από τον ιό του Δυτικού Νείλου καθώς έχασε τη τη ζωή του ένας 81χρονος ο οποίος είχε επιβαρυμένο ιστορικό υγείας και που νοσηλευόταν με λοίμωξη του κεντρικού νευρικού συστήματος σε νοσοκομείο της Αττικής.



Σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο αριθμός των κρουσμάτων με λοίμωξη του ιού του Δυτικού Νείλου ανέρχεται πλέον σε 35.
Πώς να προστατευτείτε από τα μολυσμένα κουνούπια


Ατομικά μέτρα
Χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.

Τι πρέπει να ξέρουμε γι αυτά:

1. Κυρίως χρησιμοποιούνται αυτά που περιέχουν DEET, ικαριδίνη ή πικαριδίνη και φυσικά προϊόντα, όπως διάφορα αιθέρια έλαια,  που όμως είναι περιορισμένης δραστικότητας, όπως το έλαιο ευκαλύπτου το οποίο δεν χρησιμοποιείται σε παιδιά κάτω των τριών ετών. Για τα προϊόντα που περιέχουν DEET, η περιεκτικότητα κυμαίνεται από 10-30% για τα παιδιά και 30-50% για τους ενήλικες. Ακολουθούνται πάντα οι οδηγίες του κατασκευαστή ως προς την χρήση και δεν υπάρχει αντένδειξη για εγκύους και περίοδο θηλασμού, ενώ αποφεύγεται η χρήση σε παιδιά κάτω των 2 μηνών.

2. Στα παιδιά ψεκάζονται πρώτα τα χέρια μας και μετά γίνεται επάλειψη στα ακάλυπτα σημεία του παιδιού. Ποτέ δεν ψεκάζονται απευθείας τα χέρια (παλάμη και δάκτυλα)των παιδιών επειδή τα βάζουν συχνά στα μάτια και στο στόμα.

3. Δεν ψεκάζονται περιοχές όπου υπάρχει δερματικό τραύμα ,κόψιμο η ερεθισμός.

4. Δεν χρησιμοποιούνται στα ζώα συντροφιάς ,εκτός αν υπάρχει ένδειξη από τον κατασκευαστή.

5. Το εντομοαπωθητικό επαλείφεται μετά το αντηλιακό.

Χρήση εντομοκτόνων στον αέρα

Είναι παράγωγα του πυρέθρου και κυκλοφορούν στο εμπόριο με διάφορες μορφές όπως αεροζόλ, φιδάκια, ταμπλέτες.

1. Δεν εφαρμόζονται στο δέρμα.

2. Πρέπει να γίνεται χρήση κατάλληλων ενδυμάτων που καλύπτουν την μεγαλύτερη επιφάνεια του δέρματος.

3. Φαρδιά και ανοιχτόχρωμα ρούχα είναι τα πιο κατάλληλα

4. Συνιστάται συχνό λουτρό καθαριότητας, καθώς τα κουνούπια προσελκύονται από τον ιδρώτα.

Στο σπίτι

1. Τοποθέτηση σιτών στα παράθυρα και σε διάφορα ανοίγματα του σπιτιού: φεγγίτες, αεραγωγοί, παράθυρα μπάνιου , ανοίγματα βόθρων κλπ

2. Τοποθέτηση κουνουπιέρων σε επιβαρυμένες περιοχές αλλά και σε βρέφη κάτω των 2 μηνών επειδή αντενδείκνυται η χρήση των εντομοαπωθητικών σκευασμάτων

3. Απομάκρυνση στάσιμου νερού. Διατηρούνται χωρίς λιμνάζον νερό διάφορα αντικείμενα του σπιτιού, βάζα λουλουδιών, πιατάκια από γλάστρες, υδρορροές, λάστιχα αυτοκινήτου, συντριβανάκια κλπ, επειδή αποτελεί το στάσιμο νερό εστία ανάπτυξης των κουνουπιών( τα 3 από τα 4 στάδια ανάπτυξης τους είναι υδρόβια).

4. Χρήση ανεμιστήρα ή κλιματιστικού, καθώς απομακρύνουν τα κουνούπια και μειώνουν την δραστηριότητα τους αλλά δεν τα σκοτώνουν.

5. Κούρεμα γρασιδιού και χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στον εξωτερικό χώρο (κήπο ,μπαλκόνι).Το κίτρινο χρώμα προσελκύει λιγότερο τα κουνούπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου