μάλιστα θα συνεχίσει να βελτιώνεται. Σήμερα, σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η παγκόσμια οικονομική κρίση και ο οποίος μαστίζεται από φτώχεια, ασθένειες και πολέμους, καλό είναι που και που, να προσπαθούμε να εστιάζουμε και στα καλά.
O βρετανός συγγραφέας και επιστήμονας Matt Ridley, είναι ένας από αυτούς τους… αισιόδοξους ή κατά άλλους, «αρνητής» που δε μπορεί να εκτιμήσει σωστά την πραγματικότητα, ιδιαίτερα όσον αφορά στις απόψεις του για την κλιματική αλλαγή και την ελεύθερη αγορά. «Δεν είναι παράλογο να πιστεύουμε σε ένα ευτυχισμένο μέλλον για τους ανθρώπους και τον πλανήτη», λέει ο ίδιος.
Δείτε μερικές από τις –ανορθόδοξες για πολλούς ή διαφορετικές κατά άλλους- απόψεις του και εκτιμήστε οι ίδιοι τι ισχύει για εσάς…
Είμαστε σε καλύτερη θέση τώρα
Σε σύγκριση με πριν από 50 χρόνια, ο μέσος άνθρωπος κερδίζει τώρα σχεδόν τρεις φορές περισσότερα χρήματα, τρώει κατά ένα τρίτο περισσότερες θερμίδες. Επίσης πεθαίνουν κατά 2/3 λιγότερα παιδιά και αναμένεται να ζήσουν κατά 1/3 περισσότερα. Στην πραγματικότητα, είναι δύσκολο να βρει κανείς μία περιοχή του κόσμου που να είναι σήμερα σε χειρότερη θέση από ό, τι ήταν τότε, έστω και αν ο παγκόσμιος πληθυσμός έχει υπερδιπλασιαστεί κατά την ίδια περίοδο.
Η ζωή στα αστικά κέντρα είναι καλή
Οι κάτοικοι των πόλεων καταλαμβάνουν πλέον λιγότερο χώρο, λιγότερη ενέργεια και έχουν λιγότερες (αρνητικές) επιπτώσεις στα φυσικά οικοσυστήματα από ό,τι οι κάτοικοι της επαρχίας. Οι πόλεις του κόσμου περιλαμβάνουν τώρα πάνω από το ήμισυ του κάθε λαού, αλλά καταλαμβάνουν λιγότερο από το 3% της έκτασής της. Η αστική ανάπτυξη μπορεί να μην είναι σύμφωνη με τους περιβαλλοντολόγους, αλλά η ζωή στην εξοχή δεν είναι και ο καλύτερος τρόπος για να προστατέψουμε τη γη. Το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε για τον πλανήτη είναι να χτίσουμε περισσότερους ουρανοξύστες.
Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί, λιγότερο φτωχοί. Τα τελευταία χρόνια άλλαξαν πολλά για τους φτωχούς λαούς. Οι Κινέζοι είναι πλέον δέκα φορές πλουσιότεροι και ζουν περίπου 25 χρόνια περισσότερο από ό, τι πριν από 50 χρόνια. Οι Νιγηριανοί είναι πλουσιότεροι κατά 50% και ζουν κατά εννέα χρόνια περισσότερο. Το ποσοστό των ανθρώπων του κόσμου που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας μειώθηκε κατά περισσότερο από το μισό. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι η φτώχεια μειώθηκε περισσότερο τα τελευταία 50 χρόνια σε σύγκριση με τα προηγούμενα 500.
Τα σημαντικά κοστίζουν λιγότερο
Ένας λόγος για τον οποίο είμαστε πλουσιότεροι, πιο υγιείς, πιο ψηλοί, πιο έξυπνοι, ζούμε περισσότερο και είμαστε πιο ελεύθεροι από ποτέ, είναι ότι οι τέσσερις πιο βασικές ανθρώπινες ανάγκες -τροφή, ρούχα, καύσιμα και στέγη- καλύπτονται πλέον σημαντικά φθηνότερα. Ένα παράδειγμα: Το 1800, ένα κερί που παρέχει φως μία ώρα, χρειαζόταν εργασία έξι ωρών. Τη δεκαετία του 1880, το ίδιο φως από μια λάμπα κηροζίνης, χρειαζόταν εργασία 15 λεπτών. Το 1950, εργασία οκτώ δευτερολέπτων και σήμερα, μισό δευτερόλεπτο. Με αυτούς τους όρους, είμαστε κατά 43.200 φορές σε καλύτερη θέση από ό, τι το 1800.
Το περιβάλλον είναι σε καλύτερη κατάσταση από ό, τι νομίζουμε
Στις Ηνωμένες Πολιτείες για παράδειγμα, τα ποτάμια, οι λίμνες, οι θάλασσες και ο αέρας, είναι όλο και πιο καθαρά. Ένα αυτοκίνητο σήμερα εκπέμπει λιγότερη ρύπανση, μετακινούμενο με πλήρη ταχύτητα, από ό,τι ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο το 1970.
Μπορούμε να χρησιμοποιούμε αμερικανικά ξυράφια για να ξυριζόμαστε, να τρώμε πρωινό με γαλλικό ψωμί και βούτυρο Νέας Ζηλανδίας και μαρμελάδα Ισπανίας, να πίνουμε τσάι παρασκευασμένο στη Σρι Λάνκα και να ντυνόμαστε με ρούχα από ινδικό βαμβάκι και μαλλί Αυστραλίας, να φοράμε παπούτσια κινεζικής παρασκευής και με καουτσούκ Μαλαισίας και να διαβάζουμε μια εφημερίδα που τυπώνεται σε χαρτί από τη Φινλανδία με κινεζικό μελάνι. Πρόκειται για μικροσκοπικά κλάσματα της παραγωγικής εργασίας εκατοντάδων ανθρώπων. Αυτή είναι η μαγεία του εμπορίου και της εξειδίκευσης. Η αυτάρκεια είναι πλέον φτώχεια.
Οι παλιές καλές μέρες, τελικά δεν ήταν καλές
Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι στο παρελθόν υπήρχε μια απλότητα, ηρεμία, κοινωνικότητα και πνευματικότητα που έχει πλέον χαθεί. Αυτή η ρόδινη νοσταλγία περιορίζεται γενικά στους πλούσιους. Είναι πιο εύκολο να το καταλάβουμε, αν σκεφτούμε πώς ήταν η ζωή όταν δεν υπήρχαν τουαλέτες. Το μεγαλύτερο «πείραμα» που έγινε ποτέ σε μια αναδρομή σε παλιό τρόπο ζωής, είναι τώρα γνωστή ως «Μεσαίωνας».
Η αύξηση του πληθυσμού δεν αποτελεί απειλή
Το πετρέλαιο δεν εξαντλείται
Το 1970, υπήρχαν 550 δισεκατομμύρια βαρέλια αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο και στα 20 χρόνια που ακολούθησαν, χρησιμοποιήθηκαν 600 δις. βαρέλια. Έτσι μέχρι το 1990, τα αποθέματα πρέπει να αυξήθηκαν κατά 50 δις. Βαρέλια και ανήλθαν σε 900 δις. Το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο, είναι πεπερασμένα, αλλά θα διαρκέσουν για δεκαετίες, ίσως και αιώνες και οι άνθρωποι θα βρουν εναλλακτικές λύσεις, πολύ πριν εξαντληθούν.
Είμαστε η πιο τυχερή γενιά
Αυτή η γενιά έχει βιώσει περισσότερη ειρήνη, ελευθερία, ελεύθερο χρόνο, εκπαίδευση, ιατρική και ταξίδια από οποιαδήποτε άλλη στην ιστορία. Ωστόσο, μας χαρακτηρίζει κατήφεια με κάθε ευκαιρία. Οι καταναλωτές δεν γιορτάζουμε τις πολλαπλές επιλογές που έχουμε και σύμφωνα με τους ψυχολόγους, νιώθουμε «ηττημένοι». Όταν ψωνίζουμε, δε βλέπουμε εκείνους που βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση και δεν έχουν επιλογές, αλλά εκείνους που βρίσκονται σε καλύτερη θέση από εμάς.
clickatlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου