Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Η μαύρη σοκολάτα ωφελεί την όραση


Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει για ακόμα μία φορά ότι η μαύρη σοκολάτα μπορεί να οξύνει το νου.
Ήδη έχει αναφερθεί ότι η σκούρα σοκολάτα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ενώ φαίνεται να έχει επίσης ωφέλιμη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης, τη λειτουργία των αιμοπεταλίων και την ευαισθησία ινσουλίνης.

Οι ερευνητές της νέας μελέτης από το England’s University of Reading, μελέτησαν 30 άντρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 25 ετών σχετικά με την όραση και τις νοητικές ικανότητες, 2 ώρες μετά την κατανάλωση μιας σοκολάτας.

Οι εθελοντές έλαβαν μέρος στα τεστ 2 φορές, μια φορά μετά την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και τη δεύτερη μετά την κατανάλωση άσπρης. Η διαφορά μεταξύ των 2 σοκολατών ήταν στην ποσότητα φλαβονοειδών που περιείχαν. Η άσπρη περιείχε ίχνος μόνο φλαβονοειδών, σε αντίθεση με τη σκούρα.

Τα φλαβονοειδή, που περιέχονται σε υψηλά επίπεδα στα σταφύλια, το τσάι, το κόκκινο κρασί και το κακάο βρίσκονται στην επικαιρότητα τον τελευταίο καιρό, καθώς οι επιστήμονες μελετούν τα οφέλη για την υγεία.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι συμμετέχοντες είχαν καλύτερη επίδοση στα τέστ όρασης και σε ορισμένατεστεγκεφαλικής λειτουργίας μετά την κατανάλωση σκούρας σοκολάτας, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό ‘Physiology & Behavior’. Αποδίδουν τα ευρήματα στη γνωστή ιδιότητα των φλαβονοειδών του κακάο που αυξάνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο και εικάζουν ότι μπορεί ενδεχομένως να αυξάνει τη ροή τουαίματοςστον αμφιβληστροειδή.

Άλλη έρευνα, υποδεικνύει ότι η ωφέλιμη επίδραση των φλαβονοειδών του κακάο στη ροή του αίματος είναι ακόμα μεγαλύτερη σε όσους είναι άνω των 25 ετών.

ΠΗΓΗ: iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου