Πέμπτη 2 Αυγούστου 2012

Ο ήλιος έχει και τα καλά του



Μπορεί να καίει αλλά έχει και θρεπτικές ικανότητες



Οι ακτίνες του ήλιου έχουν ζωτική σημασία για τον άνθρωπο. Προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα από οφέλη σε ανθρώπους, ζώα, φυτά, ακόμη και στους μικροοργανισμούς. Ο ήλιος είναι αγαπητός σε πολλές κουλτούρες χάρη στις τεράστιες θεραπευτικές του ικανότητες.

Ωστόσο, σήμερα πολλοί αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο εξ αιτίας των βλαβερών επιδράσεων που αυτή μπορεί να έχει στον άνθρωπο, όπως ο καρκίνος του δέρματος και η πρόωρη γήρανση. Όμως, αυτά τα αποτελέσματα προκύπτουν μόνο από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και δε θα πρέπει να μας κρατούν μακριά του. Στην πραγματικότητα, η ηλιακή ακτινοβολία προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στην υγεία μας, εφ' όσον φυσικά γίνεται με σύνεση.

Απολαμβάνοντάς τον ήλιο με μέτρο και κατάλληλη προστασία, έχει πολλά οφέλη να προσφέρει στην υγεία μας. Δείτε τα ένα ένα παρακάτω και πείτε «καλημέρα, ήλιε».

1. Δυναμώνει τα οστά και τους μυς: Οι ακτίνες του ήλιου αυξάνουν την παρουσία της βιταμίνης D στον οργανισμό, η οποία είναι βασική για το αμυντικό σύστημα, αλλά κυρίως για το μυοσκελετικό. Η ικανότητα της να εναποθέτει το ασβέστιο στα οστά όχι μόνο μας τα επιτρέπει υγιή και γερά, αλλά ταυτόχρονα μας ανακουφίζει από τα προβλήματα των αρθρώσεων που προκαλούνται τον χειμώνα. Για να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο τις ευεργετικές ιδιότητες της συγκεκριμένης βιταμίνης, θα πρέπει να καταναλώνουμε τροφές που την περιέχουν σε μεγάλες ποσότητες (όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα) Επίσης, μπορούμε να καταναλώνουμε και μια από τις πιο γευστικές και λαχταριστές τροφές του καλοκαιριού, δηλαδή το παγωτό. Όσοι όμως αντιμετωπίζουν προβλήματα βάρους καλό είναι να το αποφεύγουν.

2. Βοηθά την καρδιά: Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, το ποσοστό των εμφραγμάτων είναι υψηλότερο στις χώρες με μικρή ηλιοφάνεια. Αυτό σημαίνει ότι ο ήλιος κάνει καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η θερμότητα της ηλιακής ακτινοβολίας, προκαλεί διαστολή των αρτηριών και, από τη στιγμή που τα καρδιακά επεισόδια πλήττουν όσους έχουν βουλωμένες αρτηρίες –δηλαδή έχουν μικρή ροή του αίματος-, η διαστολή των αρτηριών είναι σαφέστατα πολύ θετική. Όμως, η έκθεση στον ήλιο θα πρέπει να είναι περιορισμένη και η θερμοκρασία του σώματος να διατηρείται σταθερή, διαφορετικά η αυξημένη θερμοκρασία αυξάνει το έργο της καρδιάς και την κουράζει. Για την υγεία της καρδιάς καλό είναι να καταναλώνουμε τροφές που είναι πλούσιες σε μεταλλικά στοιχεία –κάλιο, ιώδιο και μαγνήσιο (τα λαχανικά περιέχουν πολλά από τα στοιχεία αυτά).

3. Προστατεύει από τους όγκους: Ορισμένα αμερικανικά και βρετανικά έγκριτα ιατρικά περιοδικά επιβεβαιώνουν ότι ο ήλιος, ούτε λίγο ούτε πολύ, μπορεί να προλάβει την εμφάνιση των όγκων. Στο κέντρο της προσοχής βρίσκεται για άλλη μια φορά η βιταμίνη D. Σύμφωνα με επιστήμονες, η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης μπορεί να ευθύνεται για την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού και του παχέους εντέρου. Οι ερευνητές με βάση αυτά τα δεδομένα συμβουλεύουν να κάνουμε 5-10 λεπτά ηλιοθεραπεία τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα, χωρίς να χρησιμοποιήσουμε αντηλιακό. Καλό είναι όμως η ηλιοθεραπεία να γίνεται είτε πριν τις 11 το πρωί είτε μετά τις 4 το απόγευμα.

4. Χαρίζει ήρεμο ύπνο: Το καλοκαίρι, κατά μέσο όρο, η ποιότητα του ύπνου είναι σαφώς καλύτερη. Το γεγονός αυτό εξαρτάται από τη μελατονίνη, την ορμόνη που μας βοηθά να κοιμόμαστε. Η παραγωγή της από την υπόφυση διεγείρεται από το σκοτάδι και μπλοκάρεται από το φως. Άρα, αν αποφεύγουμε τελείως τον ήλιο, ο εγκέφαλός μας θα «σκεφτεί» ότι δεν υπάρχει αρκετό φως για να σταματήσει την παραγωγή της συγκεκριμένης ορμόνης. Έτσι, θα νιώθουμε συνέχεια κουρασμένοι και αδύναμοι. Εάν λοιπόν, δεν μπορούμε να κοιμηθούμε εύκολα, εκτός από την έκθεση στον ήλιο, μπορούμε να πιούμε ένα ποτήρι γάλα πριν πάμε για ύπνο. Το γάλα είναι πλούσιο σε ασβέστιο και είναι ιδιαίτερα κατευναστικό.

5. Βοηθά να χάσουμε κιλά: Φαίνεται ότι ο «φίλος» μας ο ήλιος γνωρίζει ότι ήρθε η ώρα να βγούμε στην παραλία με το μαγιό μας. Έτσι, μας βοηθά να αρχίσουμε δίαιτα, αυξάνοντας την παραγωγή της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή δηλαδή που ρυθμίζει το αίσθημα της πείνας. Ταυτόχρονα, λόγω μιας βιομηχανικής διαδικασίας που εμπλέκει και το ορμονικό σύστημα, το ηλιακό φως μας φτιάχνει την ψυχική διάθεση. Υπάρχει τίποτε καλύτερο για να αρχίσει κάποιος δίαιτα; Επιλέξτε τη δίαιτα που σας ταιριάζει και χρησιμοποιείστε την ηλιοθεραπεία σαν βοήθεια. Προσέξτε όμως, γιατί, εάν ιδρώσετε υπερβολικά, κινδυνεύει η επιδερμίδα σας από αφυδάτωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνει ξηρή και άσχημη. Γι’ αυτό πίνετε άφθονο νερό.

6. Αυξάνει τη σεξουαλικότητα: Ο ήλιος διαχέει στην ατμόσφαιρα τις φερορμόνες, τις ορμόνες που διεγείρουν τη σεξουαλικότητα. Με τη ζέστη σκορπίζονται μακριά, δημιουργώντας ένα είδος μαγικής έλξης. Τόσο που αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι ο κεραυνοβόλος έρωτας προκαλείται από ένα σοκ της όσφρησης, που προτρέπει στο κυνήγι της πηγής του «αρώματος», με αποτέλεσμα να προσπαθούμε να την κατακτήσουμε. Ξεκινήστε κάποιο σπορ στο ύπαιθρο και κάντε το όσο πιο συχνά μπορείτε για να «διασκορπιστούν» οι ορμόνες στην ατμόσφαιρα. Που ξέρετε; Ίσως κάποιος ενδιαφερόμενος «κυνηγός» στα πέριξ θα μπορούσε να κάνει την εμφάνισή του!

7. Φτιάχνει την ψυχολογία: Ο ήλιος είναι πηγή ζωής. Χωρίς αυτόν δε θα μπορούσαμε να επιβιώσουμε, και πρέπει όχι απλώς να τον αγαπάμε, αλλά και να τον απολαμβάνουμε. Το να τον αποφεύγουμε, να τον φοβόμαστε σαν να είναι ο χειρότερος εχθρός μας σημαίνει ότι αρνούμαστε τη χαρά που μας δίνει η επαφή με τη φύση και τα δώρα που μπορεί να μας προσφέρει. Από αυτά τα δώρα, που είναι αρκετά, η αντικαταθλιπτική δράση του συγκαταλέγεται ανάμεσα στα άμεσα και στα πιο πολύτιμα. Οι ηλιόλουστες μέρες του Καλοκαιριού βελτιώνουν αισθητά την παραγωγή όλων των νευροδιαβιβαστών, ουσιών του εγκεφάλου που επιδρούν στην ψυχική μας κατάσταση: οι ενδορφίνες, που είναι τα μόρια της χαράς, η σεροτονίνη, που συνδέεται με την ψυχική διάθεση, και η μελατονίνη, που ευθύνεται για τον ήρεμο ύπνο. Όλα αυτά τα θετικά επιβεβαιώνονται από πολλές μελέτες. Με λίγα λόγια, η ευχαρίστηση που μας δίνει μια εκδρομή στην ύπαιθρο διεγείρει την παραγωγή των ορμονών που συνδέονται με την ευεξία, και αυτές με τη σειρά τους βελτιώνουν την πνευματική μας κατάσταση.

8. Κάνει τα μαλλιά όμορφα και γερά: Η υπεριώδης ακτινοβολία, μαζί με την απολυμαντική δράση του θαλασσινού νερού, είναι αποτελεσματική ενάντια στις δυσλειτουργίες του τριχωτού της κεφαλής, όπως είναι η σμηγματοροϊκή δερματίτιδα. Η επίδραση αυτή κάνει πολύ καλό στα μαλλιά, ακόμα και αν υπάρχει πιτυρίδα ή τα μαλλιά είναι πολύ λιπαρά. Αρκεί φυσικά να τα περιποιείστε σωστά και, μετά από το μπάνιο στη θάλασσα, να τα ξεπλένετε με γλυκό νερό.

9. Διώχνει σπυράκια και μαύρα στίγματα: Η υπεριώδης ακτινοβολία σκοτώνει τους μικροοργανισμούς και καθαρίζει το δέρμα, επαναφέροντας την παραγωγή του σμήγματος σε φυσιολογικά επίπεδα, με αποτέλεσμα τα σπυράκια να εξαφανίζονται. Όσοι αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα είναι επιβεβλημένοι να κάνουν ηλιοθεραπεία –με μέτρο- κατά τη διάρκεια των διακοπών. Επιλέξτε ένα καλό αντηλιακό, το οποίο δεν πρέπει να είναι πολύ λιπαρό και να λιπαίνει (λαδώνει) την επιδερμίδα.

10. Αντιμετωπίζει το έκζεμα, την ψωρίαση και άλλες δερματοπάθειες: Η ηλιοθεραπεία είναι παλιά πρακτική που χρησιμοποιείται και σήμερα για τη θεραπεία ορισμένων παθήσεων του δέρματος. Μία από αυτές είναι και η ψωρίαση, μια δερματοπάθεια που πλήττει συνήθως μεγάλες περιοχές δέρματος, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προσβάλλει και σε αρθρώσεις. Επίσης, το ατοπικό έκζεμα (δερματοπάθεια που έχει κληρονομική προδιάθεση και πλήττει κυρίως τους ενήλικες) και η ποικιλόχρους πιτυρίαση (ανοιχτόχρωμες πλάκες που προκαλούνται από μύκητα) υποχωρούν με την επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας. Επειδή αυτά τα δερματικά προβλήματα έχουν ανάγκη από μια καλή δόση υπεριώδους ακτινοβολίας, χρησιμοποιείτε φίλτρα με δείκτη προστασίας σχετικά χαμηλό (μέχρι 15).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου