Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Με 153 «ναι» ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο



Ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία για το νέο πακέτο μέτρων στη Βουλή, ενώ προηγήθηκε συζήτηση σε υψηλούς και οξείς τόνους ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Με 153 «ναι»
ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο.

Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση

Tην κρισιμότητα της ψηφοφορίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής λέγοντας ότι κρίνεται η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στην πολιτική της κυβέρνησής του.

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα μέτρα».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης τόνισε στην ομιλία του ότι είναι «φρούδες οι ελπίδες» για αυτόματη απαλλαγή από το Μνημόνιο, μέσω της καταγγελίας του ενώ επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών». «Δεν μας αφορά ένας ανορθωτικός ρόλος μετά την καταστροφή. Στόχος μας να αποτρέψουμε την καταστροφή» είπε ακόμα. «Τα εργασιακά αποτελούν σημαντικό αγκάθι. Δεν μπορώ να δεχθώ την κατάργηση της συλλογικής σύμβασης ως αναπτυξιακό μέτρο» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι είναι άσχετες της δημοσιονομικής προσαρμογής, οι εργασιακές διατάξεις.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος τόνισε ότι τα μέτρα εξαθλιώνουν εκατομμύρια οικογένειες. «Σήμερα ψηφίζουμε τα μέτρα που έχουν ήδη υπογράψει ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος» είπε, προσθέτοντας πως «δεν εξασφαλίζουν την επόμενη δόση». Παράλληλα ανέφερε ότι το νέο μνημόνιο θα επέλθει μετά την έκθεση της τρόικας, κάνοντας λόγο πως δεν είναι διαχειρίσιμο το χρέος.

Στην ομιλία της η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε ότι «η εφαρμόζουσα πολιτική συνοδεύεται από κρατική βία και αυταρχισμό» επισημαίνοντας ότι «η βία είναι μεγαλύτερη στους τόπους δουλειάς». «Φοβάμαι την εφαρμογή του νόμου για στρατιωτική επέμβαση στις διαδηλώσεις» συμπλήρωσε ακόμα. «Η βία θα ενδυναμωθεί. Δημιουργείτε προσχήματα για να χτυπάτε τις διαδηλώσεις» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «ανελέητη και ενιαία επίθεση στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους».

«Η κυβέρνηση επιτελεί με συνέπεια το έργο της» ανέφερε στην εισήγησή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, υπογραμμίζοντας ότι «το παρόν νομοσχέδιο εκφράζει τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων». Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «εάν μέχρι τώρα απέφυγαν να συνεισφέρουν, πρέπει να το κάνουν σήμερα. Διαφορετικά δεν μπορούμε να μιλάμε για εθνική προσπάθεια». Ο υπουργός πρόσθεσε ότι στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο παρουσιάζονται οι βασικές κυβερνητικές κατευθύνσεις και προτεραιότητες, ενώ ανέλυσε και τους στόχους της κυβέρνησης: «Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δημιουργία συνθηκών δημοσιονομικής σταθερότητας, διασφάλιση του τραπεζικού συστήματος».

Aπό την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έκανε λόγο για αναγκαίες αποφάσεις, κατηγορώντας την αντιπολίτευση για «ταξίδι στον ιδεατό κόσμο των εύκολων λύσεων».  «Πληρώνουμε το τίμημα της αναβλητικότητας. Δεν τολμήσαμε τις αλλαγές όταν έπρεπε» είπε, προσθέτοντας ότι οι σημερινές αλλαγές αποτελούν «αναπόφευκτη συνέπεια χρόνιων διαστρεβλώσεων στην αγορά εργασίας». «Υπάρχουν φωνές που εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις εργασιακές στρεβλώσεις» τόνισε επισημαίνοντας ότι «τόσα χρόνια είχαμε εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων». Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε ότι «τελειώνουν οι εργασιακές διαστρεβλώσεις με το εν λόγω νομοσχέδιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου