Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών επεξεργάζεται ακόμη μία φορά το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκώντας να κάμψει τις αντιδράσεις της τρόικας, οι οποίες φρέναραν όλες τις
προηγούμενες απόπειρες διευκόλυνσης των φορολογουμένων να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο.
Το ζήτημα της ρύθμισης, σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», επανήλθε στο προσκήνιο μετά τη δημιουργία νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών 13,2 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2012, υπό το βάρος της υπερφορολόγησης και της παράλληλης συρρίκνωσης του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και μετά το συναγερμό που σήμανε στο υπουργείο Οικονομικών η καθίζηση των εσόδων του προϋπολογισμού τον Ιανουάριο.
Ετσι, ενώ πριν από περίπου δεκαπέντε ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας απέκλειε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο νέας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών, με χθεσινή δήλωσή του στο «Βήμα της Κυριακής» αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο.
«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δώσουμε αμνηστία σε φοροφυγάδες. Αυτό που μπορούμε να εξετάσουμε είναι να διευκολύνουμε όλους όσοι βρίσκονται σε πραγματική δυσκολία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Και αυτό κάνουμε», δήλωσε ο υπουργός. Παράλληλα, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης προανήγγειλε ρύθμιση στα πρότυπα των τραπεζικών διακανονισμών δανείων.
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου, οι οφειλέτες παρουσιάζοντας στον προϊστάμενο της Εφορίας τους στοιχεία για την οικονομική τους κατάσταση, θα προτείνουν οι ίδιοι τον αριθμό των δόσεων και τη μηνιαία καταβολή οφειλής στην οποία μπορούν να ανταποκριθούν.
Με τον τρόπο αυτό, η ρύθμιση θα είναι προσαρμοσμένη στις δυνατότητες του κάθε φορολογουμένου και θα έχει περισσότερες πιθανότητες να τηρηθεί μέχρι εξοφλήσεως της υποχρέωσης. Στο τραπέζι έχουν τεθεί προτάσεις για ελάχιστη μηνιαία δόση της τάξεως των 100 ευρώ αλλά και προσαρμογή των δόσεων ανάλογα με τις δυνατό- τητες του οφειλέτη στη διάρκεια του έτους.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη, τουριστικές επιχειρήσεις για παράδειγμα κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών θα μπορούσαν να αυξήσουν το ποσό της μηνιαίας καταβολής εις βάρος των ποσών που εξοφλούν κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης από το περασμένο καλοκαίρι είχε προαναγγείλει σχετική ρύθμιση, η οποία παρότι ήταν έτοιμη για κατάθεση στη Βουλή έμεινε στα αζήτητα έπειτα από παρέμβαση της τρόικας.
Η πρόταση εκείνη προέβλεπε μάξιμουμ χρόνο εξόφλησης της οφειλής τους 60 μήνες, χρονικό περιθώριο που κρίθηκε υπερβολικά μεγάλο από την τρόικα. Αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη για την πιθανή χρονική έκταση της νέας ρύθμισης. Τώρα το οικονομικό επιτελείο θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις αντιδράσεις των τροϊκανών ώστε η ρύθμιση να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ΔΝΤ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να εξαιρέσει από κάθε ρύθμιση όλες τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει ή έχουν κηρύξει πτώχευση και να αναθέσει τις υποθέσεις αυτές σε δικηγορικά γραφεία προκειμένου να διεκδικήσει και το Δημόσιο, όπως κάνουν οι τράπεζες και οι εργαζόμενοι, τις απαιτήσεις τους με ένδικα μέσα επιστρατεύο- ντας κατασχέσεις και πλειστηριασμούς περιουσιακών στοιχείων των εταιρειών, ακόμη και της περιουσίας των πρώην ιδιοκτητών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου