Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα ο αγωγός ΤΑP


Πέφτουν υπογραφές την Τετάρτη στο υπουργείο Εξωτερικών για την τριμερή συμφωνία  Ελλάδας –
Αλβανίας – Ιταλίας για την κατασκευή του αγωγού Trans Adriatic Pipeline (TAP) σε μια εξέλιξη που διατηρεί την Ελλάδα στον ενεργειακό χάρτη.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα δώσουν το παρών στο υπουργείο Εξωτερικών για να υπογράψουν το στρατηγικής σημασίας έργο για τη χώρα μας.

Πρόκειται για ένα έργο αγωγού φυσικού αερίου. Ο αγωγός θα ξεκινάει από την Ελλάδα, θα διασχίζει την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα και θα καταλήγει στα παράλια της Νότιας Ιταλίας, επιτρέποντας την άμεση ροή του φυσικού αερίου από την περιοχή της Κασπίας προς τις ευρωπαϊκές αγορές.

«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που ως διεθνείς επενδυτές στην Ελλάδα, μπορούμε να διαδραματίσουμε σημαντικό ρόλο στηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη της χώρας» έχει δηλώσει ο Ρικάρντ Σκούφιας, διευθυντής του TAP για την Ελλάδα.

Η συνάντηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον αζέρο ομόλογό του, Έλμαρ Μαμμαντιάροφ, στις 2 Φεβρουαρίου «κλείδωσε» τη συμφωνία, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή αναμένεται να συμβάλει στη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών της ευρωπαϊκής αγοράς.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται ο αγωγός θα αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Οι στόχοι του αγωγού

Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού, καθώς και τη διαφοροποίηση των προμηθειών φυσικού αερίου για τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο TAP θα ανοίξει έναν νέο, τον επονομαζόμενο Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου προς την Ευρώπη και θα δημιουργήσει μια νέα διέξοδο στην αγορά για το φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα.

Το έργο διαθέτει τη δυνατότητα επέκτασης της μεταφορικής του ικανότητας από τα 10 στα 20 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως. Επίσης, ο TAP έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίξει αντίστροφη φυσική ροή για έως και το 80% της μεταφορικής του ικανότητας και προβλέπει τη δυνατότητα κατασκευής εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου προκειμένου να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός σε περίπτωση επιχειρησιακής διακοπής των παραδόσεων φυσικού αερίου. Μέτοχοι του ΤΑΡ είναι η ελβετική Axpo (42,5%), η νορβηγική Statoil (42,5%) και η γερμανική E.ON Ruhrgas (15%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αζέρικη, κρατικά ελεγχόμενη SOCAR -έχοντας ως σύμμαχο τις ΗΠΑ- έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, όπως και δύο ρωσικές εταιρείες (Gazprom-Sintez). Απομένει να δούμε εάν η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ θα επηρεάσει συνολικά το ενεργειακό παζλ για τη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου